Dit is een paasrecept dat ik schreef voor de Italiaanse site Principessa platessa, gewijd aan de promotie van Nederlandse schol in Italië.
Het is gemakkelijk snel te maken, voedzaam en lekker.

Je hebt waarschijnlijk al alle ingrediënten in je koelkast en vriezer: bladerdeeg, diepvries schol of andere vis, spinazie en eieren.

Ga je het ook proberen, deze Pasen?

Fagottini di sfoglia con platessa e spinaci

Ingrediënten voor ongeveer 6-7 pakketjes

ca. 320 gr. scholfilets, vers of ontdooid (andere vis is ook prima)
1 middelgrote ui
6-7 vierkantjes kant-en-klaar bladerdeeg
100 gr. gekookte spinazie (ongeveer 120 gr. verse spinazie)
30 gr. geraspte pecorino romano (of andere kaas naar keuze)
1 biologische citroen (alleen de schil)
2 teentjes knoflook
1 ei, middelgroot
extra vergine olijfolie
zout en peper
ACCESSOIRES: ovenschaal, bakpapier, keukenkwast

Verwarm de oven voor op 180°C.
Stoom de scholfilets of pocheer ze in ongeveer 1,5 cm. licht gezouten water tot ze zacht en gaar zijn.
Giet ze af, laat ze afkoelen en breek ze met je handen in stukken. Doe ze in een kom.

Als je verse spinazie gebruikt, heb je ongeveer 120 gr nodig. Laat het zachtjes slinken in een koekenpan met antiaanbaklaag en een eetlepel olijfolie en laat het dan afkoelen. Knijp het goed uit met je handen om al het overtollige vocht te verwijderen. Als je bevroren spinazie gebruikt, laat het dan ontdooien en knijp het goed uit.

Pel de ui en hak deze fijn.
Giet twee eetlepels extra vergine olijfolie in een koekenpan en fruit de ui tot hij licht gekarameliseerd is. Gebruik indien nodig een deksel zodat het langzaam en gelijkmatig gaart zonder te verbranden.

Scheid het wit van de eidooier en bewaar de dooier om de fagottini in te kwasten.

Hak de spinazie fijn en doe in de kom met de verkruimelde schol. Voeg de gekarameliseerde ui, de fijngehakte knoflook, de pecorino kaas, de geraspte citroenschil, het eiwit en zout en zwarte peper naar smaak toe. Meng goed door elkaar.

Leg de vierkantjes bladerdeeg op de werktafel.
Kwast de randen van de vierkanten lichtjes in met een beetje eigeel aangelengd met een scheut water en vul ze met het mengsel, dat je eerder in 6-7 porties hebt verdeeld.
Vouw de vierkanten deeg en maak er driehoeken van. Sluit de randen goed door ze eerst met je vingers te drukken en vervolgens met de tanden van een vork.
Leg de driehoeken op een ovenschaal bedekt met bakpapier en bestrijk ze met het resterende eigeel.
Bak ongeveer 20 minuten of tot de fagottini goudbruin en goed gaar is. Serveer warm of op kamertemperatuur.