4 cheeses terrine

Dit is een mooi en feestelijk voorgerecht of het perfecte after dinner, bijvoorbeeld met wat goede crackers of brood en een glas likeurwijn (denk aan Marsala, Port of zelfs een Ben Ryé als je in een dure bui bent!).

Het is gemaakt met 4 verschillende kazen en als je sommige soorten wilt vervangen door iets anders, dan kan dat natuurlijk.
Als je niet van blauwe kaas houdt, zoals de rijke en smakelijke Gorgonzola die ik heb gebruikt, kun je bijvoorbeeld wat goede roomkaas gebruiken. Het eindresultaat zal delicater zijn en toch zeer goed.

Peren en kaas zijn een klassieke combinatie in de Italiaanse en Franse keuken. We hebben zelfs een spreekwoord dat zegt: al contadino non far sapere quant’è buono il formaggio con le pere. Dat betekent: laat de boer niet weten hoe goed kaas met peren is. Oftewel: sommige dingen moeten exclusief worden gehouden.

Gebruik rijpe peren en je zult meteen weten waarom deze combinatie goddelijk is!

Serveer deze terrine op een bedje van frisse babyspinazie en garneer met robijnrode granaatappelpitjes voor dat perfecte kerstkleurenpalet.

Het recept werd voor het eerst gepubliceerd in mijn familie kookboek “Cucina di casa mia” en de prachtige foto bovenaan is gemaakt door Jan Bartelsman, die het hele boek fotografeerde.

Four cheeses terrine

De foto hierboven is gemaakt tijdens een van de lessen van mijn Vegetarische kookcursus. Kijk hoe mooi mijn cursisten het gerecht hebben gemaakt en gestyled!

Terrina ai 4 formaggi con le pere
(4 kazenterrine met peer)

Ingrediënten:

400 gr gorgonzola
200 gr mascarpone
200 gr zachte geitenkaas
220 gr. provolone, Emmentaler, scamorza of Hollandse kaas
3 dl. ongezoet slagroom
2 gr. agar-agar
100 gr hazelnoten of walnoten
60 gr rucola
verse bieslooksprietjes
80 gr verse spinazieblaadjes
2 rijpe peren, redelijk groot
granaatappel om te garneren
evt. zoete paprikapoeder of chilivlokken
extra vergine olijfolie

Doe de slagroom in een kleine pan en laat langzaam warm worden op zacht vuur. Breng het tegen de kook aan maar laat het niet overkoken. Haal de pan van het vuur en voeg de agar agarpoeder tijdens het roeren.
Zorg dat de agar agar goed door de slagroom wordt opgenomen. Zet de pan weer op het vuur en breng weer tegen de kook aan (zachtjes borrelend). Laat nog 2 minuten op het vuur staan terwijl je af en toe roert. Hier ook is het belangrijk dat de crème niet overkookt maar alleen zachtjes kookt. Haal de pan van het vuur en laat de slagroom lauwwarm worden.
Rasp de hardere kaas (provolone, scamorza, emmentaler of andere kaas) in een kom.

Was de peren, schil ze en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snijd de bieslooksprietjes en de rucolablaadjes niet al te fijn.

Roosteer de hazelnoten/walnoten licht in een droge koekenpan en snijd ze in grove stukken.
Verkruimel de gorgonzola en de geitenkaas in een grote kom. Voeg de mascarpone en de lauwwarme slagroom en meng alles door elkaar met een vork. Voeg daarna de geraspte kaas toe en meng verder. Voeg perenblokjes, noten, bieslook en rucola aan het kaasmengsel toe en meng alles voorzichtig door elkaar.

Bedek een terrinevorm met plastic folie en vul met het kaasmengsel. Pers het mengsel goed in de vorm en maak de bovenkant goed egaal met een natte lepel.

Laat de terrine minstens 2 uur in de koelkast opstijven. Haal uit de vorm, leg op een serveerbord en garneer evt. met paprikapoeder of chilivlokken, granaatappel en spinazieblaadjes.