Cacio e pepe

Verschillende van mijn favoriete pastagerechten komen uit Rome zoals gricia, amatriciana en carbonara, maar mijn favoriet is cacio e pepe. Letterlijk: kaas en peper. Zo simpel en toch zo moeilijk om te maken! Ik heb het gerecht verschillende keren moeten proberen voordat ik het echt op de juiste manier kon bereiden, zonder dat de kaas klonterig en plakkerig op mijn bord werd, maar wel romig en heerlijk zoals het hoort.

En ja, ik weet dat je een perfect recept, net als een goed team, nooit moet veranderen, maar… mijn versie van cacio e pepe met pompoen moet je echt proberen. Omdat het het juiste seizoen is en omdat het verdomd lekker is! Het zoute van de pecorino romano kaas wordt verzacht door het zoete van de in de oven geroosterde pompoen en dat is een perfecte combinatie.

Ik heb butternutpompoen gebruikt (je kunt elke pompoensoort gebruiken), en vierkante spaghetti (spaghetti quadrati) die erg lijken op DE perfecte pasta voor cacio e pepe: tonnarelli. Ik ben dol op hun robuuste bite die de romigheid van de saus perfect aanvult.
En de kaas van keuze moest natuurlijk pecorino romano zijn.

Hier een paar trucjes om de perfecte cacio e pepe te maken:

  • Zet tijdens het koken van de pasta een paar pollepels kookwater opzij zodat het een beetje afkoelt, en gebruik het dan om de kaascrème te bereiden. Doe de geraspte pecorino en een flinke hoeveelheid peper in een metalen kom (om de pasta warm te houden tijdens het omscheppen, pasta koelt heel snel af) en voeg beetje bij beetje het warme water toe. Meng krachtig met een houten lepel.
  • Doe rustig aan met het zout in het pastawater: pecorino romano is al vrij zout.
  • De pasta moet heel al dente zijn, omdat het verder zal koken in de metalen kom zodra je meer water toevoegt om de juiste romigheid te creëren. Het extra water dat je toevoegt, wordt opgenomen door de pasta, waardoor deze als het ware verder gaart.
  • Voeg vlak voor het opdienen extra versgemalen peper en pecorino toe.

Spaghetti cacio e pepe con zucca e timo

Voor 2 personen

Ingrediënten:

POMPOEN
200 gr. geschilde butternutpompoen
e.v. olijfolie
zout
een paar takjes tijm

PASTA:
60 gr. geraspte pecorino romano
versgemalen zwarte peper
180-200 gr. spaghetti of andere lange pasta
zout

Verwarm de oven voor op 175°C.

Snijd de pompoen in blokjes en leg ze op een ovenschaal bekleed met bakpapier.

Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Voeg een paar takjes tijm toe en rooster ongeveer 15-20 minuten in de oven tot de blokjes pompoen gaar zijn. Houd apart.

Breng ondertussen een grote pan water aan de kook, voeg wat zout en de pasta toe. Roer goed door.

Doe de kaas en flink wat gemalen peper in een metalen kom en voeg langzaam het kookwater toe nadat je het een beetje hebt laten afkoelen. Meng krachtig met een houten lepel en blijf meer water toevoegen tot je een zijdezachte crème krijgt.

Zodra de pasta beetgaar is, haal hem uit de pan en voeg hem toe aan de crème. Schep om en voeg nog een beetje van het gereserveerde water toe voor de perfecte romigheid.

Serveer onmiddellijk met de geroosterde pompoen en wat extra gemalen zwarte peper en pecorino.