Deze makkelijk te maken havercups zijn een gezonde traktatie als je zin hebt in iets zoets zonder al te veel suiker.
Je kunt ze maken met witte of pure chocolade zoals ik hier heb gedaan, maar ik raad de pure optie aan omdat witte chocolade veel zoeter is en moeilijker te smeren. Hij smelt niet zo mooi als de andere versie omdat hij dikker is (tenminste, wat ik gebruikt heb, de heerlijke Zephyr van Callebaut) en niet zo glad en vloeibaar wordt. Bovendien gaat het zout in het havermengsel goddelijk goed samen met de pure chocolade terwijl het veel minder “impact” heeft dan met de witte.
Als zoetmiddel kun je honing of agavesiroop gebruiken. Ik gaf de voorkeur aan de siroop omdat het eindresultaat minder zoet is.
En ik heb half amandelboter en half pindakaas gebruikt. Probeer ze ook eens met alleen amandel, dan zijn ze een stuk delicater (en lekkerder, als je het mij vraagt).
Wat het zout betreft, wees niet bang om een flinke snuf aan het mengsel toe te voegen: het zal de zoetheid en het karakter van de chocolade PERFECT in balans brengen.
Een trucje om plakkerige ingrediënten zoals honing of agavesiroop nauwkeuriger af te meten: smeer de lepel in met wat olijfolie voordat je hem gebruikt. Zo blijft er niets aan plakken en komt alles wat je afmeet in het mengsel terecht zonder dat je een vinger hoeft te gebruiken om de lepel te schrapen.
Gebruik een siliconen muffinplaat om de cupjes er makkelijker uit te halen, anders blijven ze misschien plakken. Als je die niet hebt, vet dan een gewone muffinplaat goed in met olie voordat je hem gebruikt.
Tortini di avena e cioccolato
Voor 12 cupjes (3 met witte chocolade en 9 met pure chocolade)
Ingrediënten:
250 gr. havervlokken
40 gr. walnoten
3 theelepels zaden (pompoen, zonnebloem of andere zaden)
10-12 eetlepels agavesiroop (minder als je honing gebruikt)
2 eetlepels amandelboter
2 eetlepels pindakaas
een flinke snuf zout
120 gr. witte chocolade parels
220 gr. pure chocolade parels
Rooster de havermout lichtjes in een droge koekenpan tot het licht goudkleurig is en zet het apart.
Rooster ook de walnoten licht (en eventueel de zaden, die ik hier rauw heb gelaten).
Hak de noten grof en voeg ze toe aan de havermout met de zaden, de notenboter(s), een flinke snuf zout en de siroop of honing.
Meng alles goed door elkaar en vul de muffinvormpjes voor ongeveer 2/3de, waarbij je het mengsel aandrukt tot het heel compact is.
Smelt de chocolade in een vuurvaste kom die je boven een pan met kokend water hebt gezet.
Sprenkel de gesmolten chocolade over de vormpjes en zet de muffinplaat minstens een uur in de koelkast om op te stijven.