spaghetti puttanesca

Ik ben een grote pastaliefhebster, dat zou inmiddels duidelijk moeten zijn (als je me niet gelooft, kijk dan op mijn Instagram-account) en dit is een van mijn favoriete pastagerechten, dus verdubbel de liefde.

Makkelijk te maken, super lekker en bereid met ingrediënten die in elke Italiaanse keuken aanwezig zijn – hopelijk ook in die van jou – een simpele puttanesca kan in een half uurtje op tafel zijn en een grote glimlach op ieders gezicht toveren.

Maak dit gerecht uit Campanië vaak en serveer het met een goed glas robuust rood, bij voorkeur uit Zuid-Italië, en gekoeld in de zomer. Ja, sommige Italiaanse rode wijnen worden traditioneel gekoeld geserveerd als het buiten heel warm is en ze smaken nog steeds heerlijk. Bijvoorbeeld een Nero d’Avola uit Sicilië en een Primitivo uit Puglia.
Voor de saus gebruik ik meestal dezelfde wijn die ik aan het drinken ben, maar je kunt natuurlijk ook witte wijn gebruiken.

Ik geef de voorkeur aan dikke spaghetti. Hier heb ik volkorenpasta gebruikt, maar gewone is ook prima.

Spaghetti alla puttanesca

Voor 3-4 personen

Ingrediënten:

300 gr. spaghetti
50 gr. ontpitte zwarte olijven
4 ansjovisfilets, gezouten of op olie
1 teentje knoflook, gepeld
2 eetlepels kappertjes, afgespoeld en uitgelekt
800 gr. gepelde tomaten (2 blikjes)
1-2 gedroogde rode pepertjes
1 klein bosje bladpeterselie
extra vergine olijfolie
peper en zout
¼ glas rode wijn

Hak de ansjovissen fijn en laat ze samen met de fijngesneden knoflook en de verkruimelde chilipepers zachtjes op laag vuur helemaal “smelten” in een paar eetlepels olijfolie. Zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt, anders wordt hij bitter.

Breek de gepelde tomaten in stukjes en snijd de olijven in plakjes.
Voeg tomaten, olijven en kappertjes toe aan de knoflook met ansjovis.

Hak de peterselie fijn en bewaar voor later.

Voeg de wijn toe en laat de saus ongeveer 25 minuten op laag vuur pruttelen tot hij mooi indikt. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

Kook intussen de spaghetti al dente in ruim gezouten water, giet af en doe in een grote kom.

Giet de warme saus over de spaghetti, roer goed en serveer direct, gegarneerd met de peterselie.

spaghetti alla puttanesca