Gluten free banana bread

Dit bananenbrood recept is een fantastische manier om zeer rijpe bananen te gebruiken. Als je, net als ik, je bananen te vaak te rijp laat worden, “red” ze dan door dit zachte en natuurlijk zoete brood te maken! Het is een recept van mijn nicht Silvia die een enthousiaste bakster is. Ze maakte dit voor me toen ze op bezoek was in Amsterdam en we gingen een aantal glutenvrije recepten uitproberen omdat ze op die manier moet eten.

Ik hou van de natuurlijke zoetheid van fruit – we hebben ook wat gedroogde vijgen toegevoegd om het brood zoeter te maken – maar je kunt een beetje agavesiroop of honing toevoegen voor een zoetere smaak. En voor een volledig glutenvrij resultaat gebruik je g-f-haver.

Banana bread

6 middelgrote, kleine, zeer rijpe bananen (1 bewaren voor de garnering, dus 360-400 gr. voor het deeg)
2 middelgrote eieren
110 gr. amandelmeel
70 gr. havermeel
20 gr. hele havervlokken
10 gr. bakpoeder (gebruik die voor zoete bereidingen)
1 theelepel vanille-extract of 1/2 geschraapt vanillestokje
1 eetlepel olijfolie of andere plantaardige olie
5-6 gedroogde vijgen
2 handenvol pecannoten
1/4 theelepel zout
1 -2 verse vijgen voor garnering

Verwarm de oven voor op 180° C.

Pureer 5 bananen in een kom en voeg 2 eieren, de olijfolie en het vanille-extract toe. Roer goed om een homogeen mengsel te maken.

Voeg de twee soorten meel met het bakpoeder toe en meng alles goed.

Hak de pecannoten en de vijgen in stukjes en bewaar een paar hele noten om te garneren. Voeg toe aan het deeg samen met het zout toe en meng goed.

Bekleed een broodvorm met bakpapier en giet het mengsel erin.

Snijd de overgebleven banaan doormidden en gebruik om het brood te garneren, samen met de overgebleven pecannoten en de in plakjes gesneden verse vijgen.

Bak ongeveer 45 minuten tot een uur, of tot het brood mooi goudbruin is.

Controleer na ongeveer 40-45 minuten de binnenkant met een satéprikker om te zien of het bananenbrood klaar is: als de prikker er nog erg nat of plakkerig uitkomt, moet het brood langer bakken.

Haal het brood uit de oven en laat het minstens 10 minuten afkoelen in de vorm, draai het dan op een rooster en laat het volledig afkoelen voordat je het aansnijdt.