pasta with pistachio pesto pistachepesto

Een makkelijke pasta die lekker en super snel is om te maken. Deze pistachepesto is oorspronkelijk een Siciliaans recept en ik gaf het een kleine draai door amandelen en pijnboompitten toe te voegen. Op Sicilië vind je verschillende versies van deze pesto, één daarvan met de toevoeging van een paar basilicumblaadjes. Ook heel lekker!

Deze keer maakte ik het met alleen noten en Parmezaanse kaas plus een vleugje knoflook. Basilicum heb ik pas als smakelijke garnering toegevoegd.
Ik maak meestal een grote batch omdat deze pesto zeker 2-3 dagen goed in de koelkast blijft: als je dat ook doet, zorg ervoor dat je het in een schone glazen pot met een laag olijfolie bovenop bewaart. Dit om oxidatie te voorkomen (dat is wanneer de pesto donkerder wordt en de smaak minder lekker).

Ik maak het ook best dik zodat het compacter is (handig als je het wilt bewaren). Vervolgens verdun ik het gewoon met een beetje van het hete pasta-kookwater voor extra romigheid.

Ik maakte dit recept een beetje “fusion” door een olijfolie uit een andere regio te gebruiken, mijn geliefde Puglia: de heerlijke “Mia Poesia” extra vergine olijfolie van Raffaeli. Elke andere fruitige Zuid-Italiaanse olijfolie is ook goed, maar vergeet niet om een zeer goede olie te gebruiken: de eenvoud van dit gerecht vereist de beste ingrediënten.
Een beetje zoals alle gerechten in de Italiaanse keuken, toch? Het feit dat we Italianen meestal weinig ingrediënten gebruiken – less is more – wordt gecompenseerd door hun superieure kwaliteit en smaak.

De door mij gekozen pasta is linguine, maar je kunt elke andere pastavorm gebruiken die je wilt: pesto is een van de sauzen die perfect bij elke vorm past.

Kijk dan naar de video en ga lekker koken!

Bedankt Luca Bono Studio voor het filmen en editen van de video, met jou werken is leuk! 🙂

Onder de video vind je het geschreven recept en meer foto’s.
De video is in het Engels en je kunt deze ook op mijn Youtubekanaal vinden.

Linguine con pesto di pistacchi (linguine met pistachepesto)

Voor 2-3 personen

Ingrediënten:

60 gr. rauwe amandelen, gepeld
150. gr. rauwe pistachenoten, gepeld
60 gr. rauwe pijnboompitten, gepeld
100 gr. geraspte Parmezaanse kaas
2 teentjes knoflook, gepeld
1 biologische citroen
extra vergine olijfolie
een snufje zeezout

PLUS: 180 gr. linguine (of andere pasta)
wat basilicumblaadjes om te garneren

Rasp de citroenschil heel fijn met een keukenrasp.
Plaats het in de keukenmachine en voeg alle andere ingrediënten plus voldoende e.v. olijfolie (ik gebruikte ongeveer 1,5 dl.) om de pesto romig en dik genoeg te maken.
Mix tot je de gewenste textuur hebt.
Voeg als je wilt een beetje olijfolie toe voor meer romigheid.

Kook de linguine al dente in veel gezouten water en giet af.
Houd een beetje van het kookwater apart en gebruik het om de pesto te verdunnen.

Meng de hete linguine door de pesto in een grote kom en serveer gegarneerd met een paar basilicumblaadjes.

.

pasta with pistache pesto

pasta with pistachio pesto pistachepesto