Siciliaanse pasta met tonijn en zongedroogde tomaatjes

sicilian pasta with tuna

 

Deze Siciliaanse pasta is eigenlijk meer Siciliaans geïnspireerd dan echt Siciliaans, omdat het nog een van mijn “fusion” gerechten is. De pasta is Toscaans (prachtige Gigli toscani van Pasta Panarese), de zongedroogde cherrytomaatjes komen uit Noto, Sicilië, en de olijfolie die ik gebruikte voor het afmaken van dit gerecht is een Apulische, de fantastische Empress van BONO (een van hun oliën, die geïnspireerd zijn op Tarot-kaarten). Ik ben helemaal verliefd op hun assortiment extra vergine olijfolie en niet alleen omdat ik zelf een grote fan van Tarot-kaarten ben. De Keizerin is als geen andere olie die ik eerder heb geproefd: je kunt kersen ruiken en proeven! En dat zorgt voor een unieke zintuiglijke ervaring.
De pasta’s van Panarese zijn eveneens super: excellente Italiaanse (Toscaanse, om precies te zijn) harde tarwe wordt gemengd met zuiver water uit de Amiata berg om een 100% lokaal product te creëren met top smaak en bite. Ik ontmoette deze twee fantastische producenten tijdens de Amsterdam Bellavita 2019 beurs en nu ben ik fan.

De zongedroogde kerstomaatjes komen uit Noto, Sicilië. Ik vond ze op een kleine straatmarkt de eerste keer dat ik naar deze prachtige stad ging tijdens een van mijn culinaire vakanties.

Noto Sicily

Noto

Dit gerecht wordt dus beïnvloed door de keukens van verschillende Italiaanse regio’s, iets dat voor mij niets nieuws onder de zon betekent. 🙂

In dit recept worden de verse kruiden zachtjes gefruit met de ui en de knoflook en niet toegevoegd aan het einde. Het is een klassieke manier om kruiden te gebruiken – vooral peterselie – van sommige Italiaanse mama’s waaronder de mijne: ik zag haar dit onlangs doen terwijl ze aan het koken was en ik herinnerde me hoe fijn het is om de olijfolie te verrijken met de aroma’s van de kruiden terwijl deze ook zachter worden (rauwe platte peterselie die aan het einde wordt toegevoegd kan vrij taai zijn).

Als je geen mooie Siciliaanse zongedroogde kerstomaatjes kunt vinden, kun je natuurlijk gewone zongedroogde tomaten gebruiken, zelfs die op olie. Ik geef de voorkeur aan gedroogde uit een zakje omdat ze minder vet zijn. En de tonijn is lijngevangen vis uit blik voor meer duurzaamheid.

sicilian pasta with tuna

Pasta alla siciliana con tonno e pomodorini secchi

Voor 2 personen

3 eetlepels e.v. olijfolie
1 teentje knoflook, gepeld
1 kleine rode ui
een paar takjes verse bladpeterselie
een paar takjes verse oregano (of een snufje gedroogde oregano)
twee handjes zongedroogde (cherry) tomaten
200 gr. gigli pasta (of andere korte pasta)
een blikje duurzaam gevangen tonijn in olijfolie van ongeveer 170 gram. (netto gewicht)
zout en zwarte peper
goed e.v. olijfolie voor de finishing touch

Fruit de gesnipperde ui zachtjes met het teentje knoflook en de fijngehakte kruiden – alleen de bladeren – in 3 eetlepels e.v. olijfolie tot zacht en gaar.

Breng een grote pan water aan de kook en voeg dan wat zout toe.

Week ondertussen de tomaten in warm water tot ze zacht zijn. Laat ze vervolgens goed uitlekken en hak ze grof.
Voeg ze toe aan de ui en knoflook en bak ze een paar minuten.

Kook de pasta tot beetgaar, giet af en meng door de saus.
Voeg de tonijn in stukjes en wat zwarte peper toe en roer.

Serveer besprenkeld met een straaltje goede e.v. olijfolie.