sciaksciuka siciliana Sicilian shakshuka

Sciakisciuka, de Siciliaanse shakshuka

sciakisciuka siciliana 2 Sicilian shakshukaDe laatste jaren shakshuka is populair geworden dankzij beroemde koks en kookboekenschrijvers zoals Yotam Ottolenghi, die hun versies van dit gerecht uit het Midden Oosten bereiden.
Er bestaat ook een Siciliaanse shakshuka. Voor wie het niet wist, het eiland heeft een lange Arabische bezetting gehad (door i Saraceni, zoals de Arabieren daar werden genoemd). Sicilië is dan ook niet voor niets de enige Italiaanse streek waar couscous (in het Siciliaans cùscusu genoemd) best gewoon is, vooral in de buurt van de stad Trapani, waar jaarlijks zelfs een couscous festival wordt georganiseerd (hier vind je informatie erover).
De eerste verovering van de Saraceni was het klein eilandje Pantelleria en dit gerecht komt rechtstreeks daar vandaan. Er bestaan talloze versies ervan, met verschillende groente (courgette en aubergine als eerste, omdat deze mooie groente veelvuldig op Sicilië geproduceerd worden) en vaak, zo niet altijd, met de beroemde Siciliaanse kappertjes.  Ik heb gekozen voor een versie met paprika’s.

Sciakisciuka is perfect als ontbijt, lunch én avondeten, bovendien is heel makkelijk om te maken. Waar wacht je nog op?

P.S.: als je passata di pomodoro (gezeefde tomaten) gebruikt Kun je de saus korter garen, zo’n 8 à 10 minuten.

Ingrediënten voor 2 personen:

1 kleine ui, versnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
e.v. olijfolie
1 blikje gepelde tomaten met hun sap
1 rode paprika
1 gele paprika
2 eetlepels kappertjes op zout of in azijn, goed afgespoeld
1 of 2 eieren p.p.
zout en zwarte peper
1 handjevol fijngesneden bladpeterselie

Fruit de ui en het teentje knoflook in een paar eetlepels olijfolie tot zacht en glazig.

Voeg de in reepjes gesneden paprika’s toe en laat ze een paar minuten op hoog vuur meegaren.

Voeg de gepelde tomaten toe en laat alles zo’n 15 minuten langzaam pruttelen. Als het nodig is, voeg af en toe een scheut heet water toe als de saus te droog dreigt te worden.

Voeg de eieren aan de saus toe. De garingstijd hangt van hoe stevig je de dooiers wilt hebben.
Breng daarna op smaak met zout en peper.

Bestrooi met de fijngesneden peterselie en de kappertjes en serveer met goed brood.

sciakisciuka siciliana Sicilian shakshuka

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord