Gattò di patate, aardappeltaart uit Napels

gatto-1

 

De gattò di patate (uit het Frans gâteau) is een klassiek gerecht uit Napels en omstreken. In de 18e eeuw trouwde de Oostenrijkse Maria Carolina van Habsburg-Lotharingen met koning Ferdinand I van Napels en ze bracht haar Franse koks mee naar het Napolitaans hof.
De invloed van de Franse keuken is duidelijk te merken in verschillende gerechten uit de streek, waaronder deze heerlijke aardappeltaart.
Mijn moeder maakt dit gerecht vaak en ik heb het van haar geleerd. Ik gebruik gerookte scamorza (een Italiaanse kaas die een soort belegen en gerookte mozzarella is, ook provola affumicata genoemd). Je kunt ook gewone mozzarella gebruiken als je niet van gerookt houdt en/of een delicatere smaak wilt. En voor een vegetarische versie voeg wat extra Parmezaanse kaas of stukjes mozzarella i.p.v. ham.
Als je geen varkensvlees eet kun je ook gebraden kip- of kalkoenfilet gebruiken, ook heel lekker.
De gattò kan als voorafje en als bijgerecht dienen – ik maak het dan in kleine ovenschaaltjes, een per persoon – of, in grotere porties, als hoofdgerecht.

Gattò di patate

Voor 8-10 personen

Ingrediënten:

1,4 kg. bloemige aardappelen
100 gr. boter
80 gr. geraspte Parmezaanse kaas
50 gr. geraspte pecorino
3 eieren
1 snufje geraspte nootmuskaat
100 gr. gekookte ham
150 gr. gerookte scamorza affumicata (geraspt of in plakjes)
1 bosje bladpeterselie
paneermeel
extra boter om in te vetten
zout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kook de aardappelen (mét schil en nog helemaal heel zodat ze minder water absorberen en stevig blijven) in gezouten water tot ze gaar zijn.
Pureer ze met een aardappelpers zodat de schillen in het apparaatje blijven. Dat scheelt werk want op deze manier krijg je een mooie, luchtige puree en de schilletjes kun je makkelijk uit de pers verwijderen.

Snijd de ham in stukjes/blokjes.
Voeg 80 gr. boter, Parmezaanse kaas en pecorino, geraspte nootmuskaat, eieren, fijngesneden peterselie, zout en peper aan de gepureerde aardappelen toe. Roer alles goed door elkaar tot een smeuïg mengsel.

Vet een taartvorm in met boter en bestrooi met paneermeel. Doe de helft van het mengsel in de vorm en leg de scamorza kaas en de ham erop.
Bedek met de rest van het mengsel, strijk de aardappelpuree goed plat met een lepel en bestrooi met paneermeel. Verdeel de rest van de boter in stukjes over de oppervlak van het taartje.

Bak ± 30 minuten tot het gerecht een mooi, goudbruin korstje heeft en serveer lauwwarm, eventueel met een mooie salade als bijgerecht.

gatto-3

 

gatto-2

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord