cheat bolognese bolognesesaus

“Cheat” bolognesesaus

 

cheat bolognese bolognesesaus

cheat bolognese

De échte ragù alla bolognese heeft tijd nodig. Veel tijd. Het liefst tussen 3 en 6 uur prutteltijd. Dit komt omdat alle ingrediënten bijna “samensmelten” als je ze langzaam gaart, en daardoor een mooi geheel opleveren, precies zoals het hoort. Dit is dus een typisch weekendgerecht.
Doordeweeks heb ik vaak niet zoveel tijd maar wel trek in een lekkere bolognese en dan maak ik deze cheat versie, zonder de klassieke soffritto (een mengsel van fijngesneden wortel, bleekselderij en ui, dat lang nodig heeft om zacht te worden) en met passata di pomodoro (gezeefde tomaten) i.p.v. gepelde tomaten, die langzamer garen.

In Bologna heeft iedere familie een eigen recept een ze beweren allemaal dat HUN versie HET recept vertegenwoordigt. Met alleen maar varkensvlees of met half-om-half, met of zonder pancetta, met of zonder melk of room, witte wijn of rode wijn, you name it, iedereen in Bologna heeft een felle mening over de échte bolognese. Deze versie is gebaseerd op het recept van mijn mamma, die het gerecht leerde maken toen we in Bologna woonden, met mijn eigen variaties.
Probeer het maar. Als je ook zo van bolognese houdt zul je er blij van worden!

Ingrediënten

Voor 4 personen

2 sjalotten, fijngesneden,
2 teentjes knoflook, fijngesneden
een paar eetlepels e.v. olijfolie
300 gr. biologisch rundergehakt (half-om-half kan zeker ook)
1 glas rode wijn
1/2 liter passata (gezeefde tomaten)
4 laurierbladeren
1 takje verse rozemarijn, alleen de fijngesneden blaadjes (gedroogde rozemarijn kan ook)
1 kruidnagel
zeezout en zwarte peper

Fruit de fijngesneden sjalotten en knoflook in een paar eetlepels olijfolie tot zacht en glazig. Voeg de kruiden toe en fruit nog een minuut.
Voeg daarna het gehakt en de kruidnagel toe en bak 10 minuten zachtjes tot rul.
Blus af met de wijn, laat de alcohol goed verdampen en voeg de passata toe.

Breng aan de kook en laat circa 1/2 uur zachtjes koken en indikken. Roer af en toe en voeg een beetje heet water toe als de saus te droog wordt.
Breng verder op smaak met zout en peper.

Verwijder kruidnagel en laurier en serveer over je favoriete pasta.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord