muhroom and almonds paté

Vegetarische paddenstoelen-notenpaté

pate-di-funghi-su-gallette-di-riso-piccola

Mijn liefde voor paddenstoelen blijft met de dag groeien en ik vind het steeds lekkerder en uitdagender om nieuwe gerechten te proberen met deze wonderlijke producten. Ik vind het fantastisch dat ze heel weinig nodig hebben om te groeien, zo rijk aan voedingsstoffen en mineralen zijn en ook nog supersnel om te kweken. Bovendien zijn ze de perfecte vervanging van vlees qua structuur en “vlezigheid” als je (deels) vegetarisch wilt eten zoals ik.
Dit paté is het perfecte voorbeeld hiervan. Romig, smakelijk, vullend en fantastisch als broodbeleg.

Vandaag heb ik het op rijstcrackers gegeten en ervan gesmuld! Mijn paddopaté was de basis en dan heb ik plakjes avocado, pittige rucola, kiemen en geschaafde amandel toegevoegd, plus zout en versgemalen zwarte peper voor de extra smaak. Erg lekker.

Om deze paté te bereiden kun je ook andere soorten noten gebruiken, bijvoorbeeld cashews, die een heerlijke, romige smaak hebben. Ik heb amandelen gebruikt, die dichter bij mijn Italiaanse roots staan. Het is wel belangrijk dat ze eerst in water geweld worden, en het liefst de hele nacht. Als je niet zoveel tijd hebt is 1,5 à 2 uur meestal ook genoeg.
Voor een vegan versie kun je kokosyoghurt gebruiken.
En nu: aan het koken! 🙂

Vegetarische paddenstoelen-notenpaté (paté vegetariano di funghi e mandorle)

Voor 4-6 personen

Ingrediënten:

2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
350 gr. gemengde paddenstoelen
10 gr. gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood)
120 gr. blanke amandelen of cashewnoten
2 eetlepels volvette (geiten)yoghurt
6 eetlepels gekookte bonen of kikkererwten
verse tijm, 5-6 takjes plus een paar voor de garnering
zeezout
zwarte peper
extra vergine olijfolie

Week de amandelen of cashewnoten minstens een paar uur in koud water.

Week de porcini in warm/heet water voor circa 10 minuten en snijd daarna in stukken.

Snipper de sjalotjes en de teentjes knoflook en fruit ze zachtjes in een paar eetlepels olijfolie. Voeg de champignons/paddenstoelen in plakjes toe samen met de porcini en laat alles goed garen en het vocht verdampen.

Gebruik de mixer om noten, bonen/kikkererwten, de iets afgekoelde paddenstoelen, de yoghurt en wat tijmblaadjes samen te pureren.

Voeg zout en zwarte peper naar smaak en meng goed door.

Doe de paté in een mooi bakje, garneer met takjes tijm en serveer met vers brood of op rijstecrackers.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord