Spaghettoni met shiitake en chilipepers

spaghettoni shiitake chilli

Dit gerecht is snel, eenvoudig en heel lekker. Ik heb de prachtige, donkere biologische spaghettoni (dikke spaghetti) gebruikt van Bio Alberti. Die zijn bereid met Senatore Cappelli, een oude tarwesoort die na de zestiger jaren bijna in de vergetelheid was geraakt en nu weer “in” is en veel gekweekt wordt in de zuidelijke regio’s van Italië. Deze cultivar werd oorspronkelijk “samengesteld” door Italiaanse geneticus Nazareno Strampelli in 1915 in Puglia, waar de Senatore Cappelli gebruikt wordt voor brood, pasta en andere kwaliteitsproducten zoals deze spaghettoni met de prachtige bite (ze hebben ongeveer 18 minuten nodig om te garen en zijn altijd goed al dente!).

Ik ontdekte deze geweldige ambachtelijke pasta tijdens een van mijn show cookings bij het Little Italy event in Amsterdam afgelopen weekend en ik werd er verliefd op. Ik ontmoette de jongste generatie (broer en zus Andrea en Benedetta) van de Alberti-familie in Bellavita London afgelopen juni toen ik daar als Resident Chef werkte. Daar heb ik ook hun fantastische olijfolie en peulvruchten geprobeerd en ik was erg blij om ze ook hier in Amsterdam te vinden en met een van hun heerlijke biologische pasta’s te mogen koken.

spaghettoni shiitake chilli De familie Alberti was op de Little Italy aanwezig samen met een consortium van producenten uit Umbrië, de regio die als het groene hart van Italië wordt beschouwd. Daar heb ik ook diverse soorten olijfolie mogen proeven die wij – chef Lucio Tabarrini en ikzelf – hebben gebruikt om de spaghettoni af te maken na een simpele en toch heerlijke bereiding met rode ui en Sella di San Venanzo, een ongelooflijk lekker en toch heel delicaat vleeswaar uit Umbrië.

cooking at Little Italy Nicoletta Tavella BioAlberti

Met Lucio Tabarrini (links) en Andrea Alberti (midden).

 

Eenmaal thuis probeerde ik meteen de ambachtelijke spaghettoni in deze vegetarische / veganistische versie met shiitake-paddenstoelen, tomaat en chili-vlokken. Ook hier heb ik een van de geweldige olijfoliën uit Umbrië gebruikt, een biologische extra vergine van Decimi, die ik als finishing touch over mijn pasta heb besprenkeld.

Het gerecht is in 20 minuten klaar en het is super lekker, ook mede dankzij de aangename structuur van deze spaghettoni. Probeer het en je zult er ook van houden!


Spaghettoni BioAlberti con shiitake e peperoncino

Voor 2 personen

160 gr. spaghettoni BioAlberti
extra vergine olijfolie
1/2 middelgrote ui, gepeld
2 teentjes knoflook, gepeld
een bosje platte peterselie
een snufje chili vlokken
6-8 pruim cherrytomaatjes
80-100 gr. shiitake paddenstoelen
zout en zwarte peper
biologische extra vergine olijfolie van Decimi

Fruit de gesnipperde ui, de gepelde knoflookteentjes, de helft van de fijngehakte peterselie en wat chilivlokken in een paar lepels olijfolie tot ui en knoflook zacht zijn.
Voeg de gehalveerde pruim cherrytomaten toe en laat ze garen tot ze zacht zijn.
Voeg de in reepjes gesneden shiitake paddenstoelen toe en laat goed garen.
Breng op smaak met zout en peper en verwijder de teentjes knoflook.

Kook de spaghettoni in veel kokend water met zout tot hij al dente is.
Giet af, doe in de pan met de paddenstoelen, roer en laat nog een minuut verder garen.

Voeg indien nodig een beetje pasta kookwater toe voor extra vocht.

Serveer gegarneerd met wat verse peterselie en een scheutje Decimi extra vergine olijfolie.