Pearl couscous salad

Dit is de perfecte salade voor warme zomerdagen als je geen zin hebt om te koken, want de groenten – paprika en ui – kunnen ook rauw worden toegevoegd in plaats van gebakken.

Ik heb parelcouscous gebruikt, maar je kunt ook gewone couscous gebruiken en die moet je in heet water weken, terwijl parelcouscous gekookt moet worden.

Ik heb ook een paar mini bloemkolen geroosterd in de oven – sorry, daar is geen andere oplossing voor dan ze te grillen op een BBQ of iets dergelijks. Je kunt ze natuurlijk vervangen door gewone bloemkoolrozetjes. Ze zijn op smaak gebracht met ras el hanout, de lekkere Noord-Afrikaanse kruidenmix, voor een exotisch tintje.
Ik heb ze direct in de oven geroosteerd, zonder ze voor te koken, dus ze zijn lekker knapperig gebleven. Als je liever een zachtere textuur hebt, kun je ze eerst stomen en daarna afmaken in de oven.

De andere grote smaakmakers in dit recept zijn de verse kruiden – platte peterselie en munt – plus veel citroensap.

Hier heb je het recept, laat me weten of je deze salade hebt gemaakt en of je die lekker vond. 🙂

Salade van parelcouscous en geroosterde bloemkool

Voor 4 personen

½ gele paprika
½ rode paprika
1 rode ui
300 gr. parelcouscous
5-6 radijsjes
3-4 lente-uitjes
een klein bosje verse munt
een klein bosje platte peterselie
e.v. olijfolie
4 minibloemkolen (of ¼ van een grote bloemkool, in rozetten)
2 theelepels ras el hanout
1 citroen
zout
zwarte peper

Verwarm de oven voor op 170°C.

Maak de marinade voor de bloemkool door de ras el hanout te mengen met 6-7 eetlepels olijfolie en een halve theelepel zout.

Bestrijk de bloemkool met de marinade en rooster hem in de oven tot hij mooi goudkleurig en toch nog een beetje knapperig is.

Kook ondertussen de parelcouscous in gezouten kokend water zoals aangegeven op de verpakking (of week de gewone couscous in heet water). Giet af en spoel af met koud water, voeg dan een paar lepels olijfolie toe en roer zodat de korrels niet aan elkaar plakken.

Fruit de gesnipperde rode ui in olijfolie met de in blokjes gesneden paprika en een snufje zout tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn, laat afkoelen en voeg toe aan de couscous.

Snijd de radijsjes en de lente-uitjes in plakjes en voeg ze samen met de gehakte peterselie en muntblaadjes toe aan de couscous. Voeg zout en peper naar smaak toe, het sap van een citroen en meer olijfolie, indien nodig, en roer alles goed door elkaar.

Serveer koud of op kamertemperatuur.