romanesco broccoli and plaice soup

Romeinse kerstavond soep met romanesco bloemkool en schol

romanesco broccoli and plaice soup

Voor de Italiaanse site Principessaplatessa.it, die voor de promotie van Nederlandse schol in Italië zorgt, heb ik dit recept ontwikkeld, geïnspireerd bij een klassiek gerecht uit de Romeinse keuken en vaak geserveerd op kerstavond.

Het is een rijke soep bereid met arzilla, de naam waarmee de Romeinen stekelrog noemen. Een heerlijke vis, die ik vervangen heb door schol om een alternatieve, snellere en makkelijker te maken versie van deze heerlijke en smakelijke soep te bieden.

Je kunt dit gerecht niet alleen op kerstavond nuttigen maar ook de hele winter door omdat het lekker, verwarmend en zeer voedzaam is.

 

Minestra della Vigilia con broccolo romanesco e platessa

Voor 4 personen

Ingrediënten:

4 kleine scholfilets, huid en graten verwijderd
2 l. groentebouillon
½ Romanesco bloemkool
2 gezouten ansjovissen, goed afgespoeld
2 gepelde teentjes knoflook
½ glas droge witte wijn
400 gr. gepelde tomaten
200 gr. pasta (linguine of spaghetti)
een bosje peterselie
extra vergine olijfolie
gedroogde chilivlokken

Pocheer de scholfilets door ze zachtjes in een beetje bouillon te laten garen. Haal ze daarna uit de kookvloeistof en breek ze in niet al te grote stukken.
Spoel de romanesco onder de kraan en verdeel in roosjes.

Hak de teentjes knoflook fijn en fruit ze in een beetje olijfolie samen met de ansjovis, die volledig in de olie moeten gaan “smelten”.
Voeg de witte wijn toe en laat de alcohol goed verdampen. Voeg de gepelde tomaten toe zonder hun vloeistof (alleen de stukjes).

Laat ongeveer 15 minuten koken.

Voeg alle resterende bouillon toe (ook wat je voor het pocheren van de schol hebt gebruikt, zodat de soep de volle aroma van de vis behoudt) en dan de gebroken pasta en de broccoliroosjes. Meng alles goed door elkaar en breng aan de kook.
Als de pasta gaar is, voeg de stukjes schol toe en serveer, gegarneerd met gehakte peterselie en een snufje chilivlokken.