pasta alla crudaiola

Dit is absoluut mijn favoriete pastagerecht. Makkelijk en snel te maken en toch erg lekker, voor mij is het DE zomerse pasta, vaak koud gegeten als een salade.

Het heet crudaiola van crudo (rauw in het Italiaans) omdat alle ingrediënten die voor de saus worden gebruikt rauw zijn. Technisch gezien is de kaas niet rauw, maar je begrijpt wat ik bedoel: dit is een no-cook saus.
Alleen tomaten – zorg dat je echt lekkere gebruikt – met basilicum, gezouten ricotta en extra vergine olijfolie. Sommigen houden ervan om ook een ​​beetje knoflook toe te voegen zoals ik deze keer heb gedaan, maar ik kan je verzekeren dat dit gerecht ook zonder knoflook super lekker is. Als je maar een vleugje knoflooksmaak wilt, wrijf de pasta schaal met een gepeld teentje voor gebruik. Dit zal genoeg zijn.
Ook de zwarte peper is niet echt essentieel, dus voeg deze alleen toe als je wilt. Zout is meestal niet nodig omdat de ricotta al behoorlijk hartig is, maar een snufje toevoegen is helemaal oké.

Ricotta salata (gezouten ricotta) is een zeer compacte en harde soort ricotta, meestal gemaakt met schapenmelk, die gepekeld wordt. Vandaar de ziltigheid. Voor dit gerecht moet je het heel grof raspen, in tegenstelling tot de klassieke manier om pastakaas in Italië te raspen.

Korte pasta is de beste optie. Rigatoni, tortiglioni of penne zijn perfect omdat ze de saus zo goed “vangen”.

Bereid de saus van tevoren en laat minimaal een half uur in de koelkast staan ​​zodat alle smaken samenkomen. De basilicum zal vrij snel oxideren en donker worden, dus bewaar een paar hele blaadjes om de borden te garneren en nog een paar die je in dunne reepjes kunt snijden (chiffonnade) om toe te voegen vlak voor het opdienen. Zo behoud je de mooie groene accenten van basilicum.

Het spreekt voor zich dat je een zeer goede e.v. olijfolie nodig hebt. Aangezien dit gerecht typisch uit Puglia is, wil je misschien een Pugliese gebruiken, maar een Siciliaan is ook perfect.

En nu aan de slag!

Een korte video van dit gerecht vind je in mijn Instagram reels.

Copyright foto’s: Nicoletta Tavella

pasta alla crudaiola

Pasta alla crudaiola

Ingrediënten voor 2-3 personen:

4 pruimtomaten (San Marzano of andere goede tomaten)
2 teentjes knoflook
100 gr. ricotta salata
220 gr. tortiglioni
extra vergine olijfolie
zwarte peper
zout

Kook de pasta in ruim gezouten kokend water.

Maak ondertussen de tomaten schoon door kroontjes en harde stukjes te verwijderen. Snijd ze daarna in blokjes.

Rasp de ricotta salata grof en meng 2/3e ervan met de tomaten, een flinke scheut olijfolie, wat gesnipperde basilicum, de fijngehakte teentjes knoflook en een beetje peper.

Giet de pasta al dente af en meng met de saus. Voeg de extra kaas toe.

Als je dit als salade wilt serveren, giet je de pasta al dente af en spoel hem af met koud water voordat je hem door de saus gooit. Bewaar even in de koelkast. Tijdens deze rustperiode zal de pasta een deel van het vocht uit de saus opnemen en daardoor zachter worden. Daarom is het belangrijk om het af te gieten als het nog een beetje te veel al dente is.