udon and tomato salad

Deze zeer eenvoudige zomersalade is gemaakt met prachtige zongerijpte tomaten en drie verschillende soorten bonen: Italiaanse borlotti, Hollandse spekbonen en tuinbonen.

Ik heb udon-noedels gebruikt omdat ik er dol op ben en ik graag van tijd tot tijd van pastasoort verander. Je kunt natuurlijk dikke spaghetti of andere noedels gebruiken, maar udon kookt heel snel en dat is geweldig, vooral in de zomer.

De dressing heeft ook een oosterse smaak omdat hij gemaakt is met sesamolie, sriracha en sojasaus, en dat past heel goed bij de vlezige zomertomaten die ik koos.

Je kunt de tuinbonen dubbel doppen voor een malser resultaat. Ik hou van hun taaiheid en heb ze met het vliesje gegeten. Zonder vliesje zullen ze veel sneller garen dan de spekbonen. Houd daar dus rekening mee.
Als je verse borlottibonen kunt vinden, nog beter: ze zullen veel sneller koken dan gedroogde. Gebruik hiervoor hetzelfde water waarin je de udon gaat koken.

Insalata con udon e tre legumi

Voor 2 personen

150 gr. udon
2-3 rijpe tomaten
1 handvol spekbonen of 2 handenvol sperziebonen
18-20 tuinbonen, gedopt or dubbelgedopt
2 handenvol borlottibonen, gepeld
1 teentje knoflook
3 el sesamolie
1 el sojasaus
1-2 eetlepels srirachasaus

Kook de borlotti in het gezouten water dat je voor de udon gaat gebruiken en voeg de handgebroken udon toe als de bonen bijna gaar zijn.

Stoom of blancheer de sperziebonen en de tuinbonen in dezelfde pan (als je ze blancheert, gebruik dan gezouten water). Giet af en laat iets afkoelen.
Snijd daarna de spekbonen in grote stukken.

Snijd de tomaten in partjes.

Maak de dressing door de sesamolie te mengen met de sojasaus, de sriracha en de fijngehakte knoflook.

Giet de udon en de borlotti af en spoel af met koud water.

Doe de noedels en alle bonen in een kom en voeg de tomaten en de dressing toe. Roer goed door elkaar, voeg indien nodig wat olie toe en serveer op kamertemperatuur.