Insalata nizzarda salade nicoise

Insalata nizzarda/salade Niçoise

 

Insalata nizzarda salade nicoise

Een Frans gerecht, maar dan op z’n Italiaans: de salade Niçoise. Er bestaan verschillende versies, met of zonder aardappel, en vaak zonder sperzieboontjes, maar dan wel met rauwe paprika, ansjovis en zwarte olijven uit de omgeving van de Franse stad Nice.

Ik vind aardappelen en sperzieboontjes juist heel lekker hierin, en voeg het liefst geen ansjovis toe. Ook gebruik ik Italiaanse Taggia (of Taggiasche) olijven, die eigenlijk precies hetzelfde zijn als de Niçoise olijven uit de Franse riviera, ook Cailletier genoemd, die altijd een ingredient van deze salade zijn.

Het is dus een insalata nizzarda geworden, de naam die men in mijn geboorteland voor dit gerecht gebruikt. Een Niçoise met een Italiaanse twist.

Deze heerlijke salade is kleurrijk en vullend. Perfect als lunch om mee te nemen (bijvoorbeeld in een mason jar zoals in mijn foto’s) maar ook zeer geschikt als avondmaaltijd. Voeg een paar sneetjes knapperig brood toe en je hebt een complete maaltijd!

TIPS

Kook de aardappelen in de schil zodat ze minder vocht absorberen en stevig blijven. Je kunt ook aardappelrestjes gebruiken.

Als je biologische aardappelen gebruikt kun je ze ook ongeschild eten.

Als je geen Taggia olijven ui Ligurië kunt vinden zijn andere zwarte stevige olijven naar keuze ook goed (bijvoorbeeld Kalamata’s).

De dressing van mijn versie is ook anders. Je kunt eventueel meer basilicum gebruiken en alle ingrediënten met de staafmixer pureren om een mooi groen sausje ervan te maken.

Insalata nizzarda

Voor 2 personen

DRESSING:

8 eetl e.v. olijfolie
2 eetl citroensap
1 eetl honing
zout naar smaak
zwarte peper naar smaak
een takje basilicum, alleen de blaadjes

SALADE:

6 kleine gekookte aardappelen, ongeschild
2 handenvol schoongemaakte sperzieboontjes
250 gr. tonijn op olie, grof verkruimeld
een paar takjes basilicum, alleen de blaadjes
12-14 cherry tomaatjes, gehalveerd
2 kroppen mini Romeinse sla (Little Gem), in stukjes
16 Taggia olijven
2 (zacht)gekookte eieren
zout en zwarte peper

OOK NODIG: twee mason jars

Maak eerst de dressing door alle ingrediënten door elkaar in een kommetje te roeren. Laat 10-15 minuten in de koelkast rusten zodat alle smaken een mooi geheel vormen.

Schil de gekookte aardappelen en snijd ze in dikke plakken.

Blancheer de sperzieboontjes in kokend water met zout tot beetgaar, giet ze af en dompel ze in ijswater om het kookproces te stoppen en de mooie groene kleur te behouden.

Maak laagjes met aardappelplakjes, sperzieboontjes, tonijn, tomaten gemengd met basilicumblaadjes en sla.

Garneer met Taggia olijven en een (zacht)gekookt eitje, op smaak gebracht met zout en peper.

Serveer met de dressing.

Insalata nizzarda salade nicoise

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord