spinach gnocchi

Video: gnocchi met spinazie

Voor Libelle TV heb ik onlangs een gerecht gekookt, de gnocchi met spinazie van mijn Oma en Opa.
Het is echt een familierecept dat op één van de vele losse blaadjes en velletjes in hun keukenla bewaard werd, vaak zonder beschrijving van de procedure, zoals in dit geval. Alleen de ingrediënten worden genoemd en voor mijn Mamma, Gabriella, was dat makkelijk: ze wist meteen waar het over ging en ze heeft me daardoor de gouden hint kunnen geven. 🙂

Kijk naar de video hier. Het recept vind je op de pagina van Libelle TV en… hieronder.
Credits: Libelle TV

Gnocchi agli spinaci (spinaziegnocchi)

Ingrediënten (voor 4 personen)

800 gr. (liefst oude) bloemige aardappelen
200 gr. bloem plus een beetje extra
100 gr. gekookte spinazie
2 kleine eieren
150 gr boter
nootmuskaat, 2 teentjes knoflook en verse salie- en tijmblaadjes
harde tarwemeel om te rollen

lb2a3186-kopie2 gnocchi

Kook de spinazie en laat ze afkoelen.

Pers ze heel goed tussen je handen om zoveel mogelijk vocht te verwijderen en snijd ze fijn.

Gaar in de tussentijd ook de aardappelen (heel en mét schil zodat ze niet teveel water absorberen) in gezouten kokend water tot ze zacht zijn.
Pers ze met een aardappelpers terwijl ze nog heet zijn: de schil zal in de pers blijven en je zult een mooie, luchtige puree verkrijgen. Als je geen aardappelpers hebt, pel ze en stamp ze fijn met een vork.

Voeg de spinazie aan de aardappelen toe samen met de losgeklopte eitjes, een flinke snuf zout, wat peper, een snufje nootmuskaat en de bloem (door een zeefje toe om klontjes te voorkomen). Proef het mengsel voor zout voordat je de eieren toevoegt.

Kneed zachtjes op een met bloem bestoven werkvlak tot je een mooi deeg hebt dat niet aan je handen plakt. Als het nodig is (als het deeg niet stevig genoeg is) voeg een beetje bloem toe. Een gnocco proefkoken voordat je ze allemaal maakt wordt aangeraden om er zeker van te zijn dat ze niet in het water loslaten.

Strooi wat harde tarwemeel op de werktafel, neem een stuk van het deeg en rol met de handen tot een “worstje” van ong. 2 cm dik. Snijd deze rol in stukjes van ongeveer 2-3 cm lang. Herhaal dit met de rest totdat al het deeg in stukjes is verdeeld.

2_nicoletta_spot-01_29_00_01-still010 gnocchi
Neem dan een grote vork en houd die met de tanden naar boven in een hand. Druk nu elk stukje deeg met je duim tegen de tanden van de vork en laat de gnocchi op een schone doek vallen. Krul de gnocchi anders met een houten “rigagnocchi” (een gnocchiplankje).

Gaar de gnocchi in kokend water met zout. Ze zijn klaar als ze gaan drijven. Haal ze uit het water met een schuimspaan, zodat ze niet stuk gaan.
Serveer direct met boter, dat je eerst in een pannetje met een teentje knoflook, een handjevol salie- en tijmblaadjes en wat geraspte nootmuskaat erin hebt laten smelten, en lekker veel Parmezaanse kaas.

2_nicoletta_spot-01_48_27_21-still005 gnocchi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply